5 adımda tez nasıl yazılır sorusuna bu yazıda cevap vermek istiyorum. Üniversitede bir akademisyen olarak tez yazımında öğrencilerin ciddi eksikleri olduğunu görmekteyim. Tez danışmanlığı yaptığımız

İçindekiler Listesi
Hazırlık Evresi
- 5 adımda tez yazılır makalesinin ilk maddesi; hazırlık sürecidir.Tez yazmak için ilk adım psikolojik olarak hazırlanmaktır. Tez yazımı, çok meşakkatli ve zor bir süreç olup birçok şeyden fedakârlık etmeyi ve yoğun çalışmayı gerektirir.
- Tezi hangi amaçla yazmak istediğinizi belirleyin. Gelecek hedeflerinizi ortaya koyun. Örneğin sadece yüksek lisans/doktora bitirmek için mi tez yazacaksınız yoksa akademik/mesleki kariyer hedefleriniz doğrultusunda mı tez yazacaksınız? Öncelikle bunu belirleyin.
- Akademik ya da mesleki bir hedef doğrultusunda tez yazmak istiyorsanız size faydalı olacağınız düşündüğünüz alandan bir tez konusu seçmelisiniz.
- Tez konusunun ilgi alanınızda olmasına özen gösterin. Bu sayede tezi yazarken zevk alırsınız. Aksi takdirde, tez yazım süreci psikolojik ve fizyolojik açıdan sizi bunaltır.
Danışman Seçimi
- Tez nasıl yazılır ikinci adımı Danışman seçimidir. Tez Danışmanınızı kendiniz seçin. Danışmanın sıcakkanlı, öğrencilere ilgili, tecrübesi ve bilgisi fazla olan Danışmanları seçin.
- Tez Danışmanınızın ulaşılabilir olmasına dikkat edin. Her zaman yanınızda olan, telefon, mail ve mesajlarınıza kısa sürede yanıt veren bir Danışman olmasına dikkat edin.
- Danışmanınızın geçmişteki çalışmalarını inceleyin. Tez konunuzla ilgili çalışmaları olan ve konuyla ilgili bilgisi ve tecrübeleri olan Danışmanları tercih edin.
Tez konusunun belirlenmesi
- Tez nasıl yazılır üçüncü adım, tez konusunun belirlenmesidir. Kariyer hedefleriniz doğrultusunda ve ilgi alanınızda bir tez konusu seçmelisiniz.
- Danışman hocanızdan tez konusu önerisi alabilirsiniz.
- İlgi alanınızda olan bir konu belirleyin. Tez konusunu belirlemek için çeşitli dergilerde yer alan makalelerden ya da YÖK Ulusal Tez Merkezinde yer alan tezlerden faydalanabilirsiniz. İlgi alanınıza giren ve daha önce yazılmış bir makale ya da tezlerin farklı bir yönünü araştırarak bir tez konusu belirleyin.
- İlgi alanınıza giren konu hakkında literatür taraması yapın. Bu sayede hem istediğiniz konu hakkında yazılan makale ve tezlere ulaşır hem de daha önce yazılmamış konuları belirleyebilirsiniz.
- Tez konusunun çok kolay ya da çok zor bir konu olmamasına dikkat edin. Tez konusu mümkünse özgün olsun.
Araştırma ve yazma
- Tez nasıl hazırlanır 4. süreç araştırma yapma ve yazma aşamadır. Tez konusunu belirledikten sonra yapacağınız ilk iş tez konunuz hakkında literatür taraması yapmaktır. Tez konunuz hakkında yazılmış tüm tezlerin içeriklerini inceleyin.
- Tez konunuz hakkında literatür taraması yaparken “Google Schoları” kullanın. Ya da Google araştırma tekniklerini öğrenin. Örneğin, Google’da [filetype: pdf “tez konusu nasıl belirlenir”] yazdığınızda, içerisinde “tez konusu nasıl belirlenir” geçen bütün “pdf” uzantılı dosyaları karşınıza çıkaracaktır. Diğer teknikleri de öğrenin.
- Kütüphanelere gidip tez konunuz hakkında yazılı kaynakları araştırın.
- Tez konunuz hakkında yabancı kaynaklarda araştırma yapın.
- Tez konunuz hakkında daha önce çalışma yapmış kişilere mail ya da telefonla ulaşın. Fikirlerini sorun, yardım isteyin. Yardım ettiklerini göreceksiniz. Bilgi Edinme Hakkı kapsamına giren konularda bu hakkınızı kullanın.
- Tüm bunları yaptıktan sonra en önemli aşamadayız. İçerik oluşturma ve zaman planlaması yapma. Tezinizin içeriğini oluşturun ve tez yazımı için zaman planlaması yapın. Belirlediğiniz içerikleri zaman planlarınız doğrultusunda ve akademik bir dille yazmaya başlayın.
- Tezinize her gün belli bir zaman ayırın. Okuyun, araştırın, danışmanınızın ve diğer hocalarınızın fikrini sorun, yorumlarınızı katın ve yazın. Her bölümün yazımından sonra Danışmanınıza okutun ve onayını alın.
- Microsoft Word uygulamasını iyi öğrenin. Sayfa düzeni, içindekiler tablosu, başlıklar, kaynakça ve dipnot oluşturma en önemli ihtiyaçlarınız.
- Tezinizi yazarken en baştan itibaren üniversitenizin yazım kılavuzuna göre yazın.
- Tez yazımında yararlandığınız kaynakları dipnotta ve kaynakçada tez yazım kılavuzunda belirtilen usule göre mutlaka belirtin.
- Alıntıları usulüne uygun biçimde ve “tırnak” işaretini kullanarak gösterin.
- İntihal yapmayın. İntihal başkasına ait bilgi ve fikirlerin kaynak gösterilmeden kullanılmasıdır. İntihal yaptığınız takdirde turnitin vb. programlarla mutlaka tespit edilir.
- Benzerlik oranına dikkat edin. Üniversiteden üniversiteye değişmekle birlikte genel kabul gören benzerlik oranı % 20 ila % 30 arasındadır. Alıntıları usulüne uygun yapmadığınız ve “kopyala-yapıştır” yaptığınız takdirde tezinizin benzerlik oranı yüksek çıkacaktır ve teziniz kabul edilmeyecektir.
Son kontroller ve teslim
- Tez nasıl yazılır yazısının son aşaması kontrollerin yapılması ve teslim sürecidir. Tezinizi baştan sona ve farklı zamanlarda en az iki kez okuyun. Cümle ve anlam düşüklüklerini düzeltin.
- Tezinizi Microsoft Word’de yazım denetiminden geçirin. Tüm yazım hatalarını düzeltin. Tez yazım kılavuzuna uygunluğunu tekrar kontrol edin.
- Tezinizi bir arkadaşınıza veya hocanıza mutlaka okutun. Fikirlerini öğrenin, gereken bölümlerde yazdığınız kısımları revize edin.
- En son Danışmanınıza okutun ve fikrini alın. Gerekli yerlerde düzeltmeler yapın.
- Ve çok meşakkatli tez yazım süreciniz bitti. Hayırlı olsun. Tezinizi yazım kılavuzunuzda belirtilen usulde Üniversitenize teslim edin.
Tez hazırlama yazısını okuyabilirsiniz.