İntihal ne demek, intihal nedir, hangi anlama gelmektedir soruları ile çok fazla karşılaşmaktayız. Bu nedenle bu yazıda size Tdk da tanımı nasıl yapılmış, genel olarak neyi ifade etmektedir, bunlar ile ilgili size bilgi vermek istiyoruz.

İçindekiler Listesi
İntihal ne demek
Ülkemizde yazılan akademik yayınların intihal programına girmesi zorunlu hale gelmesinden sonra öğrenciler intihal nedir sorusunu sormaya başladı. Bu yazıda çok detaylı şekilde hangi anlama geldiğini, neyin intihal olup neyin olmadığını size detaylı anlatacağız. TDK’ya göre intihal; aşırma, çalma, sahiplenme anlamlarına gelmektedir.
İntihal nedir
Kaynak göstermeden yapılan alıntıların hepsine intihal denir. Akademik olarak yapılan tüm alıntıların kaynağının kaynakçaya eklenmesi gerekir. Herhangi bir eser, fikir, düşünce, tasarım sadece kaynağı verilerek alıntı yapılabilir. Aksi takdirde intihal suçu işlenmiş olur
İntihal;
- Başkalarının fikirlerini kopyalamaktır.
- Başkasının tezinden kes kopyalama yapmaktır.
- Kendine ait olmayan birşeyi kendisine mal etmektir.
İntihal suç mudur
İntihalin tanımını yaptıktan sonra, yapılması halinde suç olup olmadığını ifade edelim. Evet intihal bir suçtur. Cezası vardır. Akademik olarak intihalin suçu nedir? Bu tezin iptal edilmesine akademik ünvanların alınmasına kadar gidebilir. Ayrıca ceza hukuku suçuna girebilir. Her anlamda intihal ne demek bunu bilmeniz zaruridir.
İntihal türleri nelerdir
Burada intihal nedir, tanım yaptıktan sonra türleri hakkında bilgi verelim. İntihalin 4 farklı türü vardır. Bunlar
- Doğrudan intihal. Başkasının tez, proje, makalesinden kes kopyala yaparak, ya da üzerinde ufak tefek değişiklikler yaparak kendisine aitmiş gibi göstermeye doğrudan intihal denir.
- Kişisel intihal. Danışmanının yönlendirmeleri fikirleri, görüşleri olmasına rağmen bunu belirtmeden yapılan akademik çalışmalara verilen addır.
- Mozaik intihal. Tırnak içine alınmadan yapılan alıntılar ve bu nedenle kendisine mal etmeye denir.
- Kazara yapılan intihal. İntihal yapma amacı taşımadan, farkında olmadan öğrencilerin yaptıkları alıntıları, kaynakçada göstermeden yapılan intihale denir.
İntihal nasıl anlaşılır
İntihali tespit etmek kolay değildir. Bir eserde intihalin olup olmadığı iki adımda belli olur. Bu iş için özel geliştirilen İntihal programları var. Bu yazılımlara yüklenen dosyalar veritabanına kaydedilir. İntihal raporu alınır. Benzer olan yerler tespit edilir. Atıf ve kaynakçanın düzgün yapılıp yapılmadığı kontrol edilir. Bu şekilde intihal tespiti kolayca yapılır.
İntihal vakaları
İnternet üzerinden haberlerde birçok sefer intihal vakasına denk gelmişsinizdir. Şu akademisyenin tezinde intihal çıktı, ya da şu müzik intihal çıktı vs. İnternetin kullanılması ile birçok alanda intihal vakalarına rastlamak mümkündür.
İntihal programına yakalanmamak
İntihal programlarına yakalanmamak için intihal nedir çok iyi öğrenmeniz gerekir. İntihal oranını belirleyen programlardan kaçınmak için atıf ve kaynakçayı eksiksiz düzenlemeniz gerekir. İntihal raporu aldınız ve benzerlik yüksek çıktı ise bunu kendi cümleleriniz ile yeniden yazmanız lazım. Ancak nereden aldıysanız, kaynakları belirtmeniz gerekir.
İntihal raporu nedir
Akademik yayın olan tez, proje, makalelerdeki benzerlik oranını belirleyen yazılımlardan elde edilen belgeye intihal raporu denir. Her benzerlik ya da kes kopyalama intihal anlamına gelmeyebilir. Buna dikkat etmeniz gerekir. İntihal neye denir, tanımı iyi öğrenmenizde fayda var.
Çeviri intihal midir
İntihalden kaçınma yolu olarak görülen yollardan biri de çeviri yapmaktır. Çeviriyi henüz intihal programları anlamamaktadır. Bu yüzden benzerlik oranı düşük çıkabilir. Ancak, atıfları ve kaynakçayı düzgün yazmazsanız intihale girebilirsiniz. İntihal nedir, kaynakçaya işlenmeyen alıntıdır.
İntihal de 100 benzersiz ne demek
Bu tamamen özgün şekilde yazılan tez, proje ya da makale anlamına gelir. Ancak, bu şekilde bir çalışma vermek doğru değil. Tezinizde mutlaka alıntı yapmanız lazım. Bu alıntıyı alırken kaynak göstermeyi doğru yapmanız gerekir.
Aşağıdaki yazıyı okuyabilirsiniz