Tez yazımında dikkat edilecek hususlar
Tez yazmak kolay bir iş değildir. Öncelikle bilgi birikimi , sabır ve boş zaman gereklidir.
Kısaca tez; lisans eğitimi sona erdikten sonra öğrencinin bilgi ve becerisini ölçmek , yazarlık becerisini geliştirmek amacıyla uygulanan eğitim programıdır. Bazıları bunu bir külfet ve uğraşması zor bir iş gibi görebilir. Fakat sonuçta öğrencisiniz. Bu yüzden size verilen ödevleri zamanında yapmak zorundasınız.
İlk olarak konu seçimiyle başlayalım. Konuyu seçerken sizin ilgilendiğiniz merak ettiğiniz konulara yönelmenizde fayda var. Bu sizin, konuyu araştırırken daha iyi hazırlanmanızı sağlayacaktır. Yeni bir şeyler öğrendikçe heyecanınızın farkına varacaksınız. Konuyu araştırmadan önce ne istediğinizi bilmelisiniz. . Bu demek oluyor ki tezinize nasıl başlayacaksınız ve nasıl sınırlandıracaksınız. Konuyu seçerken önceki yapılmış tezleri taramanızda fayda var. Size bu araştırma, ne yazacağınız çıkmazından kurtaracaktır. Kolay konu seçip işin içinden sıyrılabilirsiniz. Birçok kaynağı olan bir konuyla hiçbir şey öğrenmeden tezinizi hazırlayabilirsiniz ama size bir şeyler katacak bu önemli fırsatı kaçırmamak için araştırma yapabileceğiniz bir konu seçiniz. Eğer amacınız sadece notunuzu yükseltmek ise tez hocanızın daha önceki araştırmalarına göz atın ve onun alanıyla ilgili bir şeyler seçin.
Tezinizin ilk girişinde ?ARKA PLAN? konunun tarihçesinden bahsedin.
Tezinize yön vermek için ilk önce seçtiğiniz konuda size göre yapılmamış araştırılmamış şeylere dikkat edin ya da size göre bir problemi tespit edin. Bu problemin neden, nasıl kaynaklandığını bulun. Çözmek için öneriler ortaya koyun.
İlk paragrafa başlayıncaya kadar birkaç yüz kere yazdıklarınızı silip tekrar yazacaksınız. Bu bir kural değil ama bir çıkmazdır. Onun için bir önerim olacak. Giriş yaparken dediğim gibi ilk tarihçeden bahsedin sonra bu araştırmak istediğiniz konunun ne kadar önemli olduğuna deyinin. Kısacası tezinizin girişi sizin araştırmak istediğiniz konunun reklamı olacaktır.
Tezleriniz tutarlı olmalıdır. Yani savunduğunuz bir şeye ilerde karşı çıkacak cümle ve araştırmalardan kaçının. Unutmayın bu tezin sahibi siziniz ve sizin söyledikleriniz doğrudur.
Tezinizin sahibi sizsiniz dedim ama bunu abartmayın. Yazınız bilimsel olmalı. Bilimsel kuralları kesinlikle içermelidir. Yani anlaştığınızı kesinlikle bilimsel bir şekilde açıklamalısınız.
Konu seçimini ve araştırmalarımızı bitirdik ve sıra geldi bunu yazıya dökmeye.
İlk önce bu tezinizin bir amacı olmalı. Bunu tezinizde belirtmelisiniz. ? Bu tezin amacı?? gibi başlayan klişe cümlelerden kaçınmalı, okunduğunda merak uyandıracak yaratıcı cümleler kullanılmalıdır. Tezinizin giriş sayfasında bulunun başlığı kesinlikle tekrarlamayın. Soru sorarak amacınızı anlatabilirsiniz fakat bu sorular, bu konu hakkında bilgisi olmayan birinin de tezinize bakacağını gözeterek kafa karıştırmamalıdır. Kafa karıştırmayın derken çok basit cümlelerle de açıklamayın. Etkili ve bilimsel cümlelerden faydalanın. Üslup ve cümleleriniz kesinlikle düzeyli ve ciddi olmalıdır.
Tezinizde kullanacağınız kağıt standart A4 kağıdıdır fakat grafik ve açıklayıcı resimler için ciltlediğinizde size problem yaratacak okuyucu yoracak kağıt olmamalıdır.
Tezinizin kapaktan sonra giriş kısmına kadar içindekiler/semboller gibi sayfalar Romen rakamlarıyla, yazılmalıdır. Tezinizdeki tablo, harita, grafik vb şeyler Arap ya da Romen rakamıyla adlandırabilirsiniz. Sayfa numaraları sağ alt kısımda bulunmalıdır.
Tezinizde satır aralıkları 1.5 aralıktan az olmamalı ve ciltlemede sorun yaşamamanız için sol taraftan kağıdınıza 4 cm üst ve alt taraflardan 2.5 cm boşluk bırakılmalıdır. Tez metniniz kağıdınızın her iki tarafına yaslanmalıdır. Tezinizde tablo ve grafik gibi şeklerin adlarının 1 satır aralığında olması gerekir. Dipnotlar için 10 punto, tez metni için Times New Roman-12 punto ve ya Arial-11 punto, tezin çeşitli kısım, bölüm, alt bölümlerinin başlıkları için 14 punto kullanılmalıdır.
Tezinizi bitirdiniz hayırlı uğurlu olsun. Şimdi bunu teslim etmeye geldi sıra. Teslim edeceğiniz tezi 3 kopya halinde çoğaltacaksınız. Birisi sizde kalacak 2.si tez hocanızda en son kopyada kütüphaneye verilecektir.
Biraz da tezin kısımlarından bahsederek hazırlayacağınız tezde nelerle karşılaşacağınız konusunda bilginiz olsun. Tez iki kısımdan oluşur ön kısım ve metin kısmı.
Ön kısım:
1. İç kapak,
2. Tez onay sayfası, (tezinizi onaylayacak hoca ve jürinin isimlerinin bulunduğu sayfa)
3. Öz (abstract) sayfası / Türkçe ve İngilizce, (tezinizin kısa bir özeti)
4. Önsöz, ( yukarıda da belirdiğim gibi konunuzun reklamını yapacağınız yer.)
5. İçindekiler,
6. Tablo, şekil, resim, fotoğraf, grafik, sembol ve benzeri unsurların listeleri,
7. Kısaltmalar Listesi
Metin kısmı:
1. Giriş,
2. Tezin bölümleri,
3. Sonuç
4. Bibliyografya/Kaynakça,( araştırmalarınızı yaptığınız kitaplar, makaleler, internet sayfalarının bulunması gerekiyor)
5. Ekler.( tezinizde kullandığınız fotoğraflar, grafikler haritalar, istatistikleri ekleyebileceğiniz bölüm)
Tez yazmak zor iştir. Hepinize kolay gelsin.