Tez yazımında nelere dikkat edilmesi gerekir

Tez yazımında nelere dikkat edilmesi gerekir? Lisans ve yüksek lisans tezi yazacak öğrenciler için fikir verecek bir yazı kalame aldık. Umarım istifade edersiniz.

Tez yazımında nelere dikkat edilmesi gerekir

Lisansüstü eğitime devam etmek isteyen öğrenciler yoğun bir ders dönemi sonrasında aslında ilk eserlerini çıkarmaya da hazır hale gelirler. Proposal olarak da bilinen tez önerisini sunma zamanı hızla yaklaşır. Öğrenci bu aşamada ilgi duyduğu konu ile ilgili ön araştırma yapmalıdır. Ancak bazı zorluklar ve istenmeyen hatalar onu beklemektedir. Bu yazımızda temel hatları ile bu konulara kısaca değineceğiz.

Konu ve analiz için araştırma yapın

Belirlediğiniz konu ile ilgili literatürde kaynağın az olması ve  güncel  kaynaklar olmaması tez yazım süreci için istenmeyen bir durumdur. Öğrencilerin en fazla yaptığı hatalardan biri analizi nasıl olsa yaparım düşüncesidir. Halbuki incelenen konu için tam veriye ulaşamama tehlikesi her zaman için vardır. Bu sebepten dolayı çalışmanızın ilk başından itibaren kaynak araştırmasını yaparken analiz için gerekli veriye de (data) ulaşmanızı tavsiye ederim.

Literatüre katkı vereceğinizi unutmayın

Tez önerisini sunduktan sonra danışman hocanızdan ve jüriden aldığınız onay ile birlikte bir kademe daha ilerlemişsinizdir. Zihin haritasını oluştumuş, ana başlıkları belirlemiş ve hipotezinizi sınamak için okumalara başlama vaktiniz gelmiştir. Unutmayın, siz ortaya koyacağınız eser ile literatüre de bir katkıda bulunacaksınız!  

Tez nasıl yazılır sayfasını okuyabilirsiniz.

Okurken not alın

Konu belirlendikten sonra okuma ve okuduklarını analiz etme süreci başlar. Öğrenciler yazım aşamasında atıflarla ilgili genelde sorun yaşamaktadır. Kitap veya makalede ne anlatıldığını unutmanız, atıfta bulunacağınız konunun makalenin/kitabın hangi sayfasında geçtiğini hatırlamıyor olmanız veya atıfı yaparken kurallara uymamanız sıkça rastlanan sorunlar arasında yer alır. Bu durumlarda eseri baştan okur ve zaman kaybı yaşarsınız. Öncelikli olarak her öğrencinin metodu farklıdır. Bizim önerimiz okuma aşamasında önemli gördüğünüz kısmı/kısımları işaretlemeniz, okuduğunuz makale/kitabın başına da ayrıca hatırlatma için önemli noktalar hakkında kısa notlar almanızdır. Üniversitenin tez/proje yazım kurallarını dikkate alarak ilerlemeniz önemlidir.  

Başka birine tezinizi okutun

Neredeyse birçok eserde kolayca bulunabilecek bilgileri tekrar yazmaktan, gereksiz tekrarlardan, uzun cümleler kurmaktan kaçının. Örneğin Türkiye’de sinema alanında bir çalışma yapıyorsanız sinemanın tarihi ile ilgili geniş bir bilgi vermeyin. Kurduğunuz cümlelerin dili sade, anlaşılır ve akademik olmalıdır. Tezi teslim etmeden önce bilgisine güvendiğiniz birine daha okutunuz. Bazen basit hatalar gözden kaçmaktadır, üçüncü bir göz onu sizden daha kolay yakalayabilir.

İlgi çekici şekilde yazın

Bölümler arasında denge olmalıdır. Herbir bölümün sayfa sayısının orantılı olması istenir. Öz, giriş ve sonuç bölümleri çalışmanın bel kemiğidir. Eseri eline alan kişi ilk olarak giriş ve sonuca odaklanır, bu kısımlarda verdiğiniz bilgiler, kurduğunuz cümleler okuyucuyu kendine çeker ve diğer bölümlere bakılmasını sağlar. Tezin nasıl bir katkı sağladığı, neler yapıldığı, karşılaşılan zorluklar gibi birçok sorunun cevabı ana hatları ile bu kısımlarda görülür. 

Danışmak istediğiniz bir konu olursa aşağıda yer alan email üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.

 Hepinize başarılar dileriz. 

Tıklayın
1
Tıklayın
Akademik Danışmanınız
Üniversite Öğrencilerine Akademik destek verilir
Ödev
Proje
Tez
Tezsiz proje
Makale
İntihal raporu
İntihal Düşürme
Online Sınav Desteği
Merhaba Hoşgeldiniz

Bölümünüz Ve Talebiniz Nedir?